top of page
  • Foto van schrijverGuido Rooks

Alles té flex

Men heeft niet echt meer een beroep. Men heeft niet echt meer een geloof. Men heeft niet echt meer een mening. Men is men, en niet meer echt man of vrouw. Men heeft niet echt meer spullen. Men wil niet echt meer een gezin. Men is niet echt meer iets. Ik kan er een heel eind in mee gaan. Ik bedoel, ook ik heb mijn beroep zelf verzonnen. Toch is het glibberige grond. Flexwerk op flexplekken, flextarische lunches, flex-sex met flex-partners in deelauto’s. Alles flex. Te flex! Maar als men te flexibel wordt, staat men niet stevig meer.

 

Toewijding tonen, compromisloos committeren, we zijn het er langzaam uit aan het flexen. Ik wacht op het eerste geval van ‘flex-stress’ of ‘flex-out.’ Eigenlijk zie je dat al gebeuren: jonge mensen die te veel ballen in de lucht willen houden en er op hun twintigste al uit liggen. De alleskunners; de multitaskers. De duizendpoot hinkt op te veel gedachtes. Besluiteloosheid is het onvermijdelijke gevolg. En geen keuzes kunnen maken leidt dan weer onvermijdelijk tot stress. Ik schrijf hier uit eigen ervaring.

 

Tussen de 20 en de 30 klinkt het wel cool als je nergens aan vast wilt zitten. Ben je de 30 gepasseerd, dan wordt het wat sneu als je nog geen vastigheid in je leven hebt. Zelf ageerde ik ook tegen alle vormen van: van kinderen tot koophuis. Maar een beetje vaste grond onder je voeten is echt niet zo verkeerd. Een fundament om op te bouwen. Als ik m’n twintigjarige zelf een advies had mogen geven, zou dat het zijn geweest. Want als je niets bezit dan bezit een ander je al gauw. Bezit gaat voor mij over verantwoordelijkheid nemen.

 

In het Engels worden de woorden ‘verantwoordelijkheid’ en ‘bezit’ prachtig verenigd in dat krachtige ‘OWNING’. ‘Owning it!’ Niet alleen je spullen, talenten en vaardigheden. Maar ook je gedoe, je fouten, je zwakke plekken. En dat is precies wat we moeten gaan doen. Minder flex meer owning. Kwetsbaar met rechte rug. Staan we sterker in onze schoenen, in het leven en tegenover de boeven van big business. Want echt goed in slogans bedenken zijn die rijkelui niet, maar je ziet dus wel dat ze langzaamaan hun zin krijgen. ‘You’ll own nothing but you will be happy.’ Beroeploos, doelloos, relatieloos, kinderloos. Zielloos, als we niet opletten. 


 

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page