top of page
  • Foto van schrijverGuido Rooks

Masterclassje in goedbedoeld advies

We willen elkaar maar wat graag adviseren; coachen; ceremonieel begeleiden; tools aanreiken; aan de hand nemen. Masterclass, is het meest recente woord dat je weer te vaak hoort. Linksom of rechtsom, we willen elkaar iets verkopen. Ik weet iets wat jij niet weet, maar het zit allemaal in je. De ‘business van bewustwording’ is misschien wel de snelst groeiende markt. Dan weet je dat er veel kaf is en de kwaliteit van het koren achteruitgaat. We proberen elkaar allemaal wijs te maken.

 

Als ik dan de zoveelste groei-goeroe hoor zeggen hoe je 25 K (tegenwoordig spreekt men van K’s he) per week kunt verdienen met zo goed als niks doen als je het maar hard genoeg wilt, denk ik: jaja. De bewustwordingsbeweging hanteert ook maar een voorwaarde: als je het maar hard genoeg wilt. Briljante vondst. Coachee: ‘Het is me niet gelukt!’ Coach: ‘Tja, je wilt het niet hard genoeg! Nog een masterclassje doen?' Kennelijk weet de wet van aantrekkingskracht precies wanneer jij het hard genoeg wilt. In welk boek is dat trouwens een wet? In de natuur is er volgens mij geen sprake van.

 

Zelf denk ik dat je niet zo aan het leven moet trekken. We zijn druppels, plukjes stof. We gaan struikelend door het leven. Steeds vaker denk ik bij het zien van zo’n -naar alle waarschijnlijkheid- goedbedoelende bewustwordingsbabbelaar, maar hoe gaat het achter jouw eigen voordeur? Heb je de boel zelf een beetje op orde? Hoeveel goeie gesprekken heb je met je man of vrouw? Hoeveel tijd breng je door met je kinderen? Heb je je gezin op één? Het dagelijkse leven is een onderneming op zich, ga dat maar gewoon zo goed mogelijk doen.

 

Maak je de houding van leerling meester, dan ben je al een heel eind. In the end is er maar één klas en maar één meester. Krijg je gewoon van me.


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page